Wilde paddestoelen plukken & vlees op vuur bereiden in Porcherese (Ardennen)

08-11-2019

Vorig jaar zaten Claudio en ik precies rond deze periode van het jaar in hetzelfde huisje midden in de Ardennen. Het huisje ligt echt in 'the middle of nowhere' in het bos op een heuvel. Het is een simpel stenen huisje dat van alle gemakken is voorzien. In de woonkamer vindt je een hele grote prominente openhaard met daarvoor twee heerlijke lederen robuuste grote stoelen met voetenbankjes van koeienhuid waar je hele dagen in kan relaxen om bijvoorbeeld een goed boek te lezen. Het huisje heeft aan alle kanten grote ramen, waardoor je een waanzinnig vergezicht hebt over het bos.

De eerste ochtend hadden we onze wekker heel vroeg gezet om wild te gaan spotten bij de zonsopkomst en wilde paddenstoelen te gaan plukken. Helaas hebben we geen wild gezien, behalve een ezel in de wei waarvan ik ervan overtuigd was dat het een wolf was! Gelukkig heeft Claudio wel goede ogen en hebben we hier heel hard om kunnen lachen en heb ik moeten beloven mijn bril nu toch echt vaker te gaan dragen. Door ons gelach waren we er nu toch echt zeker van dat wij  zelf ook al het wild dat er misschien nog zat, nu toch echt hadden verjaagd met ons bulderend gelach.

We zijn verder gegaan op onze zoektocht naar paddenstoelen. En ik heb werkelijk nog nooit zoveel paddenstoelen bij elkaar gezien! Rood met witte stippen, maar ook paddenstoelen die leken op koraal, paddenstoelen die vanzelf open en dicht klapten met witte stoom die eruit kwam. Zo ongelofelijk mooi om al die vormen en kleuren zo tussen de herfstbladeren te zien. Echt een sprookjesbos!

Na een volle ochtend en een deel van de middag lekker voor de openhaard te hebben gezeten met allebei een boek en een glas rode wijn gaan we naar de slager in het dorp om er een mooi stuk vlees te kopen dat we bij de paddenstoelen kunnen eten. Bij de slager blijven we zeker een half uur, omdat we van alles mogen proeven en niet uitgesproken raken over eten. Claudio in vloeiend Frans en ik meer met handen en voeten. Zo mooi om die mensen met zoveel liefde hun ambacht uit te zien voeren. We nemen een fazanten paté en een hazenpaté en wat Foie Gras en een heerlijk Frans kaasje 'Abbaye Frere Jacques' mee. We hebben ons nog beheerst,  want er was werkelijk zoveel smakelijks.
Eenmaal thuis waren we toch wat onzeker over de eetbaarheid van de paddenstoelen. Je moet natuurlijk wel zeker weten wat je aan het doen bent, want je kan er hartstikke dood aan gaan. Op het internet lees ik een hilarische tekst: "Alle paddenstoelen kun je eten, sommige maar 1 keer". Heel grappig, maar wel een passende tekst. Ik besluit mijn Facebook contact Edwin Flores (Wildpluk-paddenstoelen expert) een berichtje te sturen met de foto's en mijn prangende vraag. Gelukkig antwoordt Edwin vrijwel meteen en het blijkt dat we echte boleten hebben gevonden: Eekhoorntjesbrood/Porcini en Kastanje Boleten. We kunnen de boleten heerlijk gaan bereiden en we zullen er niet dood aangaan,  verzekert Edwin ons.

Ik masseer het mooie stuk vlees met liefde in met olijfolie en wat peper en zout om het vervolgens met wat mosterd en rozemarijn door Claudio in de openhaard te laten leggen op een rooster. In de tijd dat het vlees heerlijk schroeit in de openhaard, borstelt Claudio de boleten schoon en snijdt hij ze in stukken. De bereiding van boleten hou ik simpel. Ik fruit 1 teentje (niet teveel, want je wilt de smaak van de paddenstoelen niet maskeren) knoflook per 500 gram paddenstoelen in wat extra vierge olijfolie in een koekenpan en bak vervolgens de boleten, totdat ze de helft ingekrompen en mooi glazig zijn. Op het eind voeg ik wat fijn gehakte verse platte peterselie en een beetje zout toe. Op de terugweg zijn we nog even langs de slager gereden om ze te bedanken voor het mooie werk dat zij geleverd hebben en om te laten zien hoe wij het uiteindelijk bereid hebben. Een gesprek over pure passie van beide kanten.

Heb je al honger gekregen? Binnenkort lees je mijn recepten terug op mijn persoonlijke pagina!

Tip! Vindt jij het nou ook zo leuk om meer te weten te komen over wat je kunt plukken en eten uit onze natuur? Dan kan je je bij Edwin Florès opgeven om met hem mee op pad te gaan en alles te leren over bijvoorbeeld paddenstoelen: https://www.casaforesta.nl/

Au revoir!