Serralunga Barolo & witte truffel gebied

08-02-2019

Claudio en ik reizen af naar het beroemde Barolo en het witte truffel gebied. We verblijven in een huis midden in een middeleeuws dorpje genaamd Serralunga d'Alba.

Het huis ligt tegen een prachtig oud kasteel aan met een waanzinnig uitzicht over de besneeuwde wijngaarden. Het is ons gelukt te vinden wat we zochten, namelijk rust, authenticiteit, warmte van een heerlijke openhaard, heerlijk eten zowel in kleine lokale osteria's of zelf koken in het huisje. Wat je natuurlijk in dit gebied niet kan missen is het nuttigen van waanzinnige wijnen, vooral tijdens een bezoek aan een van de vele wijnhuizen. In het dorpje Barolo doe je er verstandig aan om te lunchen bij het restaurant/winebar BaroloFriends, waar je naast een paar mooie Barolo's per glas kunt nuttigen, ook echt heel lekker kunt eten. In het bijzonder de gefrituurde artisjokken, amaretto koekjes & kalfshersens. Klinkt apart en dat is het ook. Een hele bijzondere combinatie en erg smaakvol.

Na de lunch zijn we met de auto door de prachtige geaccidenteerde kronkelwegen door de wijngaarden gereden naar het Fontanafredda wijnhuis, een eeuwen oude wijngaard waar o.a. Barolo gemaakt wordt van de Nebbiolo-druif. De wijngaarde is ooit door de eerste koning Vittorio Emanuele II van Italië geschonken aan zijn tweede vrouw. Het is nu niet meer in het bezit van de royals, maar wordt tot op de dag van vandaag nog steeds met die stature gerund. De bijnaam uit 1860 van de Barolo komt dan ook van "Wijn van koningen en koning van de wijnen".
Elisa heeft ons kundig en in perfect Engels door de prachtige loodsen en kelders geleid, waar eeuwen oude eikenhouten wijnvaten van wel 3 meter hoog te bewonderen zijn. Aan het einde van de rondleiding mochten we nog een proeverij bijwonen en was er uiteraard ook de optie om wijnen aan te schaffen.

Eenmaal terug in het huisje is de haard weer aangestoken en hebben we heerlijke lamskoteletjes en een bistecca (t-bone steak) van de plaatselijke slager in de haard bereid met wat rozemarijn olijfolie en grof zout.

Zo simpel kan het leven zijn....