Gekonfijte sinaasappelschillen met pure chocolade

30-04-2020

 'Scorze d'arancia candite con cioccolato fondente'. 

Ingrediënten:
1000 gram sinaasappelschillen
1000 gram kristalsuiker
1 liter water
500 gram pure chocolade
2 eetlepels arachideolie


Bereiding:

  1. Schil de sinaasappels in 4 partjes en zorg dat er geen resten zijn van het vruchtvlees. Snij dan de partjes in drie gelijke strookjes
  1. Breng wat water aan de kook in een pan, de hoeveelheid is nu niet zo belangrijks maar alle schillen moeten ondergedompeld kunnen zijn.
  2. Wanneer het water kookt, leg de schillen er in en laat ze koken voor 5-6 min en laat daarna langzaam afkoelen tot het water lauw is. Giet dan het water weg.
  3. Herhaal stap 3 nog eens 2 keer
  4. Giet nu de 1 liter water in een pan op middellaag vuur. Giet al roerend de suiker er bij en blijf roeren totdat de suiker helemaal opgelost is en het water niet meer troebel is.
  5. Giet dan de schillen er bij en laat sudderen voor ca. 2-3 uur totdat het water bijna helemaal uitgekookt is. Let op, laat het niet volledig droogkoken, dan karameliseert de suiker en krijg je hele donkere schillen.
  6. Leg vervolgens de schillen op een bakpapier of een rooster om te droegen. Wat heel goed werkt zijn die aluminium schalen om te barbecueën. Het drogen kan wen 24 tot 48 uur duren. De schillen zijn klaar wanneer ze niet meer "sticky" zijn aan de buitenkant
  7. Versnipper dan de chocolade in een panetje en voeg de arachideolie toe. Laat de chocolade smelten op laag vuur. Wanneer je een mooie gladde en gesmolten chocolade hebt, dan kan je de gekonfijte sinaasappelschillen voor de helft dompelen in de chocolade. Leg vervolgens deze weer te drogen op ene rooster, bakpapier of aluminium barbecue schaal en laat ze drogen voor minstens 2 à 3 uur.


Wanneer de chocolade goed hard is geworden heb je een heerlijk zoet hapje waar je je gasten mee kan verassen bij de koffie of op ander momenten. Maar vergeet niet... Dit recept is niet moeilijk, maar het duurt wel lang, dus geniet zelf ook ervan om tijdens het proces ook wel een klein beetje van te snoepen, dan merk je snel hoe lekker het is, vooral bij het eindresultaat.